A l’ombra dels mots en flor

Taller d'escriptura narrativa

85,00 

En estoc

Professor: Marcel Casas
Edat: a partir de 18 anys
Dies en què s’impartirà el curs: els dijous, del 27 de febrer al 12 de juny de 2025
Horari: de 18 a 20 h
Lloc: Antic Ajuntament (c. Major, 41)
Preu: 85 euros

Sobre el curs

Sota el mestratge dels millors escriptors de la història, en aquest taller tindrem l’ocasió d’inspirar-nos amb el seu exemple per tal de donar a llum a les nostres pròpies creacions. Deixeu, doncs, que la seva vida i obra us acompanyin en les vostres i prepareu-vos per a aquest viatge al fons de la literatura.

Continguts i metodologia

A l’ombra dels mots en flor, cadascuna de les seqüències d’aprenentatge consta de dues sessions. Amb això, la primera part del nostre procés d’aprenentatge, temporitzada en dues hores, consisteix a posar-nos en contacte amb un text literari, la qual cosa ens permetrà poder-ne conèixer, explorar i descobrir les seves principals característiques, així com el context necessari per a comprendre’l en la seva totalitat. A partir de les tècniques i dels temes tractats prèviament, la tasca encomanada als nostres alumnes tindrà llavors com a finalitat la d’incorporarar-los en un text de creació pròpia. Durant la segona sessió de cada seqüència, els textos obtinguts seran llegits en gran grup per tal que així es puguin posar en comú tant les seves virtuts com els defectes, de cara a trobar, modelar i consolidar la pròpia veu dels alumnes com a autors.

Programa

1. Tècniques d’estimulació creativa
Des d’exercicis d’escriptura automàtica fins a pràctiques de l’Oulipo, passant per propostes de Gianni Rodari i de , els exercicis d’estimulació ens permetran posar en marxa la nostra creativitat i accedir a noves vies d’expressió per tal de fer front a l’horror vacui de la pàgina en blanc.

2. Temes
En el tractament de l’amor i de la mort, així com dels conceptes que se’n deriven en el transcurs de la història de la literatura, podrem explorar tot allò que selecciona els fets de la narració i que tot sovint ens acosta a comprendre allò que ens fa humans.

3. Personatges
Els actors del relat, des d’Ulisses fins a Stephen Dedalus, passant per Jesucrist, pel Quixot o per Anna Karènina ens donaran l’oportunitat de comprendre les necessàries qualitats dels individus que han de poblar les nostres històries, de què estan fets i de quina manera ho poden il·lustrar al lector.

4. Temps
Partint de l’exemple de Marcel Proust, de Thomas Mann o de , prendrem consciència de cada moment en el relat i ens familiaritzarem amb l’ús de les retrospeccions, de les anticipacions, de les dilatacions i les contraccions del temps narratiu.

5. Espais
En l’exploració dels escenaris i de la seva atmosfera, aprendrem a ubicar els fets de la narració en un lloc real o fictici, però sempre tan tangible que qualsevol dels nostres lectors podrà copsar-los amb tots els seus sentits.

6. Veus narratives
A l’hora de desenrotllar el seu discurs, el narrador de les nostres lectures ens presentarà en qualsevol de les formes que adopta la inabastable diversitat de veus amb què el món imaginari del relat es comunica amb el món real del lector.

7. Estils
Sota l’exemple d’autors d’allò més diversos, indagarem en els particularitats que fan única cada manera d’escriure, de cara a trobar la nostra pròpia identitat com a creadors de les nostres pròpies històries.

8. Transvasaments interdisciplinaris
A través del contacte amb altres àmbits literaris i artístics (com la poesia, el teatre i l’assaig, però també com el cinema, la música o les arts plàstiques), tindrem l’ocasió de reflexionar sobre els altres mecanismes de creació i de comparar-los amb els propis amb la finalitat de trobar nous camins per a la nostra creativitat.

Amb el suport de

I la col·laboració de